Брой 3 на Информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) за т.г. вече е достъпен на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg) в рубриката Публикации/Издания на НОИ.

Акцент в броя е експертният анализ на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г., от който става ясно, че пенсиите продължават да са най-големият разход и през 2023 г., като техният размер възлиза на 19 163 164,5 хил. лв. или 87,9 на сто от общия разход за годината. Предвидените средства за пенсии са с 3 657 440,2 хил. лв. или с 23,6 на сто повече спрямо 2022 г. Анализът предлага цялостен преглед на параметрите на един от най-важните бюджети на държавата.

Противодействието на опитите за измами със средства на ДОО остава неизменен фокус в работата на експертите от института, специализирани в контрола. Посветен на тази тема е материал от практиката на териториалното поделение на НОИ в Шумен, който описва как общопрактикуващ лекар  грубо нарушава и закона, и професионалната етика, в опит да извлече неправомерно изгода за себе си и за други хора. Той подправя реално съществуващи медицински документи, за да могат лица, които нямат такова право, да получат възможност да получават пенсия за инвалидност, но този опит, както и много други, удря на камък.

Палитрата от материали в този брой допълва публикация относно технологията и основните параметри при служебното преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери. Преизчислени от 1 април 2023 г. са 335 932 пенсии, любопитен акцент е, че най-старата в обхвата на служебното преизчисляване е отпусната през 1963 г.

Skip to content
This site is registered on wpml.org as a development site.